Forspaddlingskurs i Dala-Floda

Helgen som var spenderade fyra sjättedelar av laget i Dala-Floda. Anledingen var att Åre Extreme Challenge numera har som krav att man har genomfört forspaddlingskurs eller forssäkerhetskurs om man inte har tävlat i Åre innan 2012. Eftersom 2012 paddlades på Åresjön och inte i forsarna räknas inte det året.

Det var Mikael, Martin, Johan och jag (Andreas) som åkte upp till Kajaktiv i Dala-Floda. Jesper som gjort några tävlingar tillsammans med oss anslöt från Luleå(!), sammanlagt var vi elva stycken som genomförde forspaddlingskursen ”Multisport 2 dagar”.

Kajaktivs egna fors

Kajaktivs egna fors

Martin läser av forsen vid boendet

Martin läser av forsen vid boendet

Lördagen startade med utdelning av utrustning samt lite lek och säkerhetsutbildning i forspaddlingskajakerna. Det var helt omöjligt att paddla rakt fram i de små ovala tvålkopparna, de var otroligt känsliga för styrtag och väldigt olika att hantera jämfört med sex meter surfski.

Efter lunch lastade vi in oss i en buss och åkte en bit uppströms för att paddla igenom våra första forsar. Vid iläggningsplatsen var det fullt av raggare som kom med glada tillrop och goda råd.

Mikael tappar fokus bland alla fina bilar

Mikael tappar fokus bland alla fina bilar

Håkan Lindgren från Rejlers-Kolmården Adventure visar hur det går till att sjösätta kajaken.

Martin vill inte vara sämre.

Instruktörerna visade oss vilka linjer vi skulle försöka välja i forsarna och sedan var det bara att ge sig av. Jag har aldrig paddlat fors tidigare och ska väl erkänna att jag inte var helt bekväm till att börja med men det var riktigt häftigt. Att känna forsen ta tag i en var lite som känslan att sitta högst upp i bergochdalbanan när man vet att det inte finns någon återvändo innan det kommer att suga tag i magen, men man vet också att det bara kommer att vara kul.

Genomgång innan forsen

Genomgång innan forsen

Kvällen spenderades till att börja med i löparskorna. Vi chansade lite och hittade en dåligt uppmärkt vandringsled som övergick i en skoterled som slutade i en myr. Johan var glad som en speleman och spöade skiten ur oss andra. Sen var det bara att vända hemåt och fokusera på maten.

DSC_0769

Dag två började med att vi bytte ut våra forspaddlingskajaker mot multisportkajaker, dvs smalare och längre kajaker. Vi paddlade igenom nya forsar och fick innan forsarna kliva upp på land för att reka forsarna och försöka att välja linjer. Det är ingenting som i vart fall jag kommer att doktorera i, det var mest vitt överallt. Det gick ganska bra för mig även om jag knappast styrde min kajak ditt jag önskade, upptäckte i vart fall att så länge man tog vågorna i rät vinkel var det ”bara” att paddla på.

Efter lunchen paddlade vi samma sträcka som dagen innan men i multisportkajakerna. Det gick av någon anledning bedrövligt dåligt för mig i de två första forsarna. Det positiva med det var att jag lärde mig att ”simma” nedför en fors. När man badat var det normala sättet att komma i kajaken att man simmade in till land, tömde den och hoppade i. En av instruktörerna och jag gjorde istället en kamraträddning vilket jag aldrig gjort skarpt förut. Trots att det är flera år sedan jag gick den kursen hos MestUte satt den som smäcken och jag var i kajaken igen på nolltid. Säsongens kurser är avslutade men håll utkik framöver efter nya kurser. Det finns information på MestUtes hemsida.

Sista, och längsta forsen satte jag dock trots att jag landade ganska hårt på en sten efter en rejäl våg. Alltid fint att avsluta bra 🙂

Efter att ha paddlat hem var det materialvård och utdelning av diplom innan vi styrde hem.

Trots att kursen (eller liknande kurser) numera är ett krav så hoppas jag att jag hade genomfört kursen ändå. Det var mycket bra tips som jag säkert kommer att ta med mig vid andra tillfällen än forspaddling.

Tack alla för en trevlig helg, ingen nämnd, ingen glömd!

Andreas

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s