Team MestUte svenska polismästare i multisport!

19-21:a september avgjordes 2011 års Swedish Police Adventure (SPA) som i år var officiella svenska polismästerskap för första gången. SPA genomfördes för femte gången och tävlingsområde var Sörmlandsskogarna mellan Trosa och Nyköping. Arrangörer var i vanlig ordning Nyköpingspolisens Skytte- och Idrottsklubb men denna gång tillsammans med Svenska Polisidrottsförbundet och Ekobrottsmyndighetens Idrottsförening.

MestUte skrapade ihop två lag; Team MestUte Grön (Martin Müller, Mikael Thörn, Markus Setterström och assistenten Fredrik Gustafson) och Team MestUte (Andreas Klevstig, Fredrik Landin, Johan Karlsson och assistenten Johan Aittamaa). Inlägget fokuserar på Team MestUte, vi får se om Grön också får ihop ett inlägg.

SPA 2011 bestod av löpning, inlines, kanadensarpaddling, mountainbike och lite simning. Samtliga moment innebar orientering av varierande svårighetsgrad. Till SPA 2011 kom det 5 damlag och 19 herrlag till start.

Starten var 23:59 måndagen den 19:e september och tävlingen började med en poängorientering i Trosa. Orienteringen var svår och vi hade problem i mörkret. Här började vi fundera på hur mycket vi hade tappat mot täten men det visade sig att i stort sett alla lag hade problem med orienteringen. Tack och lov så var den efterföljande inlinessträckan betydligt enklare orienteringsmässigt då den bestod av att ta sig norrut till Vagnhärad där växling till kanadensare skedde. Natten fortsatte med mountainbike och ytterligare en inlinessträcka innan morgonen hälsades välkommen på cykelsadeln. Den avslutande mountainbikesträckan tog oss söderut till Bygd IP i närheten av Nynäs slott. Bygd IP var tävlingscentrum för resten av tävlingen så vi möttes av Johan som hade slagit upp tältet och packat upp. Vi spolade av cyklarna, duschade och åt ordentligt innan vi lade oss för en dryg timmes sömn. Jag kommer inte ihåg exakt hur länge vi var ute på den första sträckan men vi låg på fjärde plats, dryga 9 minuter efter ledarna.

Den andra etappen startade 13:00 och bestod av, i tur och ordning, mountainbike, sprintorientering, paddling, löporientering och mountainbike. De första lagen startade med 30 sekunders mellanrum och vi cyklade ganska snart ikapp ledarna som var Glida Lätt från Örebro. Vi var relativt jämnstarka på cyklingen och först på slutet lyckades vi dra ifrån lite och hade en liten ledning ut på sprintorienteringen. Sprintorienteringen var vid Nynäs slott och Johan orienterade som om han var född med kartan i handen medan Fredrik drog mig förtjänstfullt, det går inte att sticka under stol med att jag är lagets svaga löpare men jag blir bättre och ska bli ännu bättre. Paddlingen bestod av att korsa en ö och innebar inte några större svårigheter. Den efterföljande orienteringen vill jag minnas att Fredrik höll i, det var i vart fall inte jag även om jag önskar det i efterhand eftersom även denna orientering gick mycket bra. Vi gled ifrån Glida Lätt (ursäkta) och fick efter en kort avslutande cykelsträcka avsluta dagen som snabbaste lag. Tack och lov, tror jag i efterhand, så lyckades vi inte ta in hela försprånget utan låg 1 minut och 48 sekunder efter Glida Lätt i sammandraget.

Den sista etappen startade med jaktstart för de främsta lagen. Som jag nämnde så låg vi i sammandraget tvåa, 1 minut och 48 sekunder efter totalledarna Glida Lätt. Den tredje etappen började med en mountainbikesträcka som avslutades i Stendörrens naturreservat. Vi visste att vi var något lite starkare än Glida Lätt på cyklarna och hade bestämt oss för att cykla vidrigt fort för att komma ikapp dem. Det var inte det lättaste då de cyklade riktigt bra medan jag svajade lite i orienteringen, till dess hade jag orienterat bra men blev nu lite osäker vid några vägval. På slutet kom vi i vart fall ikapp dem och det kändes otroligt skönt. Vi hade flera minuter ned till det tredje laget och jag tänkte aldrig på dem, allt fokus låg på oss och hur vi skulle ta hem det här. Sista kilometrarna in till växlingen så turades vi och Glida Lätt om att dra. Efter växlingen var det paddling i Stendörrens naturreservat. Johan hade under cyklingen mycket psykologiskt berättar att Glida Lätt var 1 minut snabbare än oss på gårdagens paddling, f**k! Vi startade ju i stort sett samtidigt, skulle de nu lyckas dra ifrån oss på paddlingen? Det gjorde de inte, vi kom i vattnet precis före dem och de lyckades komma ikapp oss och även gå om oss. Vi gjorde dock en bättre orientering än dem vid ett moment och lyckades få ett försprång. Efter ett mycket bra lyft och fantastisk löpning där Fredrik återigen drog mig var det dags att växla till ö-orienteringen. När vi sprang iväg efter växlingen såg vi att vi fått knappa minuten i försprång och nu hade vi ett gott självförtroende, vi hade varit väldigt starka på löpningen trots att jag hade problem att få igång benen. Den andra kontrollen låg ute på en udde och därifrån såg man långt tillbaka och vi tittade långt och länge efter vart Glida Lätt tagit vägen. Det var en sagolik känsla att se att de tappat ännu mer, en rejäl boost för oss samtidigt som det måste ha varit tungt för dem. Fredrik orienterade återigen mycket bra med god hjälp av Johan och det var en fantastisk sträcka trots de bad som det innebar. Vartefter sträckan närmade sig slutet var det mer och mer publik (även om det inte var mycket) och hejaropen var underbar! Det visade sig att vi drog ifrån Glida Lätt med 13 minuter på sträckan och den avslutande mountainbikesträckan var en alldeles underbar cykling där de sista krafterna i benen trampades bort. Efter 16 timmar, 22 minuter och 25 sekunder stod Team MestUte som segrare av svenska polismästerskapen i multisport! Team MestUte Grön slutade på 6:e plats och två lag på topp 6 är grymt starkt!

Lite bilder:

Andreas

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s