Anderstorpsracet

När Johan och Fredrik M var och roade sig i fjällen axlade Fredrik L och Martin MestUte-manteln och drog iväg till Anderstorp i småland för att köra svenska multisportcupens första deltävling för året.

Tidigare år har det funnits två olika tävlingar att deltaga i – sprint (vinnartid runt 3 h) och elit (vinnartid runt 6 h). Nytt för i år är att klasserna slagits samman och ska ha en beräknad vinnartid på ca 4 h. Man hade kunnat tänka sig att det skulle göra att många fler lag skulle stå på startlinjen men icke, endast 36 lag var anmälda till herrklassen.

Anledningarna är troligen flera men ett stort missnöje jag sett på forum är det faktum att kajak är tillåten i den enda klassen som finns att tävla i. Tidigare var det endast tillåtet i den gamla elitklassen medan den gamla sprintklassen bara tillät kanadensare. Har man inte råd att införskaffa en snabb och dyr kolfiberkajak kan man glömma att fightas om pallplatserna… Hur som helst, vi åkte inte dit för att ta en pallplats utan för att komma iväg och ha kul – vilket vi också hade! Vår målsättning var att köra banan inom maxtiden (6 h) och förhoppningsvis få ett bra träningspass i benen.

Det startade med mtb och 120 höjdmeter de första 10-12 minuterna. Täten drog iväg i ett hejdundrande tempo! Vi körde på skapligt men inte alls som de. Slarvig som jag var började jag med en felnavigering vilket gjorde att vi tappade till 32:a plats.. Hmm ingen optimal start men det var bara att köra på. Ut på paddlingen och det kändes långt upp till lagen framför men vi körde på och passerade lag efter lag och när paddlingen var slut var vi uppe på 20:e plats.

Då fortsatte en kort mtb sträcka följt av en längre fotorientering. Höjdmeterna från inledningen i kombination med en stillasittande paddling satte sina spår i benen och det tog en stund innan blodcirkulationen kom igång igen. Ytterligare en orientringsmiss kostade oss en del tid men på det stora hela gick det bra.

Tillbaka till TC och vi växlade ut på den långa MTB-sträckan samtidigt som täten höll på att gå i mål. Den långa mtb-sträckan bjöd även den på en del positiva höjdmeter och benen började stumna.. Orienteringen var dock inget bekymmer eftersom huvuddelen av sträckan var snitslad singeltrack.

Avslutningsvis var det en kortare orienteringssträcka i en park/skogsparti i utkanten av Anderstorp. Innan tävlingen fick vi inte ut kartan för denna sträcka. I riktig orientingsstil fick vi istället ta oss till ett kartplank där kartan var uppsatt. Den var på 1:3000 (!) och innehöll 17 kontroller inom ett väldigt litet område. Det var ovant att springa på en sån kartaskala men samtidigt kul med lite omväxlling och det gällde att vara noggrann och ha tungan rätt i mun.

Nån orienteringsmiss och lite trötta ben på slutet gjorde att vi tappade till en 26:e plats men vi klarade oss inom maxtiden och kände oss trots allt nöjda.

Om två veckor väntar Hjo adventure race som i år går i Karlsborg. Då kommer Fredrik L och Marcus Sätterström att köra för första gången tillsammmans. Det ser vi fram emot!

Träna väl!

Fredrik L

Annonser

En tanke på “Anderstorpsracet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s