Le Grand Tour 2010

Vår Adventure Race-premiär blev tyvärr kortare, och längre, än vad vi hade hoppats på.

Starten var förlagd till Arvika där tävlingen började med en prolog på 15 km. Det var inlines och löpning som gällde och ett antal kontroller som skulle tas i valfri ordning. Jag fick ansvaret för orienteringen och det fungerade helt ok. Faktum är att vi ledde Europamästerskapen i ett tiotals meter!

Efter prologen gav vi oss ut på SS-1 (SS = specialsträcka, namnet är en hyllning till det Svenska rallyt som går i Värmland), den första långa mtb-sträckan. Sträckan var 115 km och vi hade beräknat att den skulle ta 5,5 h. I vår, i efterhand uppenbara, glädjekalkyl hade vi inte insett hur kuperad terrängen var! I vårt närområde är det inte ofta som de lättaste växlarna används men nu fick de bekänna färg! Bitvis var det även helt omöjligt att cykla, vi släpade och bar våra cyklar över snåriga före detta kalhyggen och genom myrmark så till den milda graden att jag lyckades tappa en spd-kloss till mina cykelskor. Trots det hade vi väldigt kul och framförallt Johan och Fredrik M var väldigt starka. De hjälpte mig och Fredrik L flera gånger i uppförsbackarna där vi fick problem med krampkänning.

Ledarlaget kom in för växling efter nästan 7 h och vi efter ytterligare 2 och låg då runt tionde plats. Vi hade försökt oss på några genvägar i terrängen men i efterhand hade det visat sig att vi hade tappat jämfört med lagen som valt att gå runt (längre men snabbare). Eftersom det tog mycket längre tid än planerat hade vi inte med oss tillräckligt med näring så när vi kom in för växling på TA1 var vi rejält hungriga och stoppade i oss så mycket vi kunde!

SS-2 var en längre trekking på 48 km som inleddes med 3 km inlines. Vi hade räknat med att detta skulle ta 9 h men vi höll i trenden och hade felberäknat tiden även här. Trekkingen var bland det hårigaste jag gjort. Underlaget var i huvudsak vandringsleder i Glaskogens naturreservat och i kombination med mörkret så var det mycket svårt att göra annat än att gå i ett rejält raskt tempo. Trots att vi hade väldigt fina pannlampor från Petzl så blev det löpning endast på grusvägarna. Johan började här få ont i ett knä men bet ihop och körde på. Så småningom tog han en värktablett vilket hjälpte tillfälligt men efterhand tilltog smärtan och till slut hade han så ont att han inte kunde gå ordentligt. Efter ett ö-råd bestämde vi oss för att rösta ut Johan och lämna honom åt vargarna och vildvittrorna som bodde i skogen. Nej, det gjorde vi så klart inte, vi beslutade oss för att bryta tävlingen, man vinner som ett lag och man förlorar som ett lag. Ingen tävling är heller så viktig att man ska behöva riskera hälsan.

När vi bröt hade vi tävlat i 17,5 h och genomfört halva sträckan av SS-2. Johan fick hjälp med transport tillbaka till TA1 (Transition Area) där vår utrustning fanns medan vi andra fick gå tillbaka, det fanns ingen medkänsla för syltryggar. Gött också att vi befann oss ungefär så långt från TA1 som det gick att göra. Vägen tillbaka var inte kul hela tiden och det tog oss 5 h inklusive 1 h power nap på verandan till en sommarstuga (stort tack för lånet även om det var dragit genom golvet). Väl tillbaka blev det lite frystorkat och någon timmes sömn innan vi fick skjuts tillbaka till Karlstad tillsammans med ett annat lag som också bröt, även de med anledning av identiska knäproblem.

Till kommande multisport-tävlingar så ska vi se till att lära oss av både det som gick bra och det som gick mindre bra. Lite trötta och molokna känner vi i alla fall en rejäl revanschlusta inför Kolmården Adventure Race om två veckor. Vi hoppas att Johans knä hunnit bli bra tills dess. När jag pratade med honom tidigare idag så var han fortfarande öm i knät men tyckte att det kändes bättre.

/Andreas

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s